Sådan garderer du dig bedst mod vanvidskørsel

Autoværksteder, bilforhandlere og leasingselskaber løber en stor risiko, når de låner en bil ud. Det er nemlig ejeren af bilen og ikke føreren, der hæfter for den økonomiske straf som følge af vanvidskørsel. Med de skærpede regler, kan politiet beslaglægge bilen, hvorefter det er op til retten, hvorvidt bilen skal konfiskeres helt. 

Næsten 2.000 beslaglagte biler på to år
Næsten tre gange dagligt snupper politiet ifølge Justitsministeriets opgørelse en vanvidsbilist. Det er blevet til næsten 2.000 beslaglagte køretøjer efter to år med stramninger mod vanvidskørsel (kilde: Justitsministeriet).

Vanvidskørsel bekymrer
Vi ved, at flere i autobranchen er bekymrede for, at kunderne kører vanvidskørsel og efterlader værkstederne og bilforhandlerne med en stor regning. I efteråret 2022, oplevede vi selv på en række fyraftensmøder i selskab med Dansk Bilbrancheråd og Topdanmark, at det halter lidt med korrekt udfyldelse af lejekontrakter i dagligdagen, primært grundet mangel på hænder. Du kan læse indlægget here

Store konsekvenser for autobranchen – det kan blive dyrt
Den skærpede lov har vidtrækkende konsekvenser for autobranchen, herunder autoværksteder, bilforhandlere og leasingudbydere, der risikerer at deres biler bliver konfiskeret, hvis føreren bryder færdselsloven. 

Kan jeg gardere mig helt?
Men hvad gør man som værkstedsejer, le
asingudbyder eller bilforhandler for at gardere sig bedst muligt? Er det muligt at undgå vanvidskørsel og det økonomiske tab, som følger med? Nej, desværre ikke, men der er en række forholdsregler man kan tage for at minimere risikoen. 

Først og fremmest anbefaler vi, at I har en fast procedure for udlevering af bilen og styr på følgende tre punkter:

  • Tjek at kundes kørekort er gyldigt, og ikke er inddraget på grund af tidligere trafikforseelser.
     
  • Husk at oprette en lejekontrakt og få den udfyldt korrekt. Lejekontrakter er lovpligtige, og så danner de grundlag for fakturering samt kendskab til, hvem der rent faktisk har lånt bilen. I står i en væsentlig bedre position med korrekt udfyldte lejekontrakter i forhold til forsikringsdækning og mulige efterretslige situationer.

  • Anvend en tro- og loveerklæring om vanvidskørsel, hvor føreren skal underskrive, at vedkommende ikke tidligere har begået bestemte, relevante lovovertrædelser. Herudover underskrives, at føreren er erstatningsansvarlig, hvis bilen beslaglægges.
 
Det kan være lidt af en jungle at holde styr på de forskellige dokumenter, samtidig med at GDPR overholdes. I kan sagtens klare det manuelt, men det er tidskrævende og ofte besværligt.

CarBuddii’s software er specialdesignet til autobranchen, og appen klarer blandt andet de lov
pligtige dokumenter, og føreren underskriver direkte i appen. I slipper for det manuelle papirarbejde og ringbind. Læs mere om, hvordan CarBuddii virker.

Det er også en oplagt mulighed at gøre føreren opmærksom på reglerne og konsekvenserne ved vanvidskørsel, som eksempelvis frakendelse af kørekort og involvering i alvorlige ulykker. 

Endelig kan I også installere GPS-tracking med fartalarm i bilerne, så I kan overvåge bilerne og modtage en alarm, hvis føreren overskrider grænsen.

Er du interesseret i at høre mere om CarBuddii, så er du naturligvis velkommen til at contact us. Du kan også chatte direkte med os på vores hjemmeside i hverdage fra 09.00 – 15.00 eller sende os en mail på info@carbuddii.com.

en_USEnglish

Tak for din interesse

Tak – du er nu tilmeldt.
Hold øje med din indbakke.

Tak for din interesse

Tak – du er nu tilmeldt.
Hold øje med din indbakke.

Tak for din interesse

Tak – du er nu tilmeldt.
Hold øje med din indbakke.

Tak for din interesse

Tak – du er nu tilmeldt.
Hold øje med din indbakke.

Tak for din interesse

Tak – du er nu tilmeldt.
Hold øje med din indbakke.

Tak for din interesse

Tak – du er nu tilmeldt.
Hold øje med din indbakke.